Monday, November 4, 2013

Második nap/Second day 2013. November 2. HANOI Vietnam


Ma körbejártuk a várost egy food bloger-el finom falatok - street food -  után kutatva. Persze itt az embernek nincs igazán nehéz dolga, mert két méterenként főz valaki, a helyiek ilyen helyeken esznek, a művészet inkább megtalálni azt, aki nagyon jól főz és ezt higiénikusan teszi. Fő szabály: ha utcai árusnál eszel tisztítsd le a pálcikádat citrommal evés előtt!
Első állomásunk egy levest áruló hely - mindenhol egy félét főznek és a hasonlót főzők egy utcában vannak. Általános séma a nagyon alacsony műanyag asztal, ami mellett sámlin ülsz - olyan, amin a 3 éves gyerekek ülnek otthon, mindez a járdára kirakva. A főzés is ott történik a járdán. Tehát hal leves ropogósra sütött hallal, rizstésztával, korianderrel és vietnami mentalevéllel. Nagyon finom!
Második állomás egy kávézó. Ez nem a járdán van, hanem egy kétszintes épületben. A helység 2 méter széles és a plafon olyan alacsony, hogy én sem tudok felegyenesedni - mind a két emelet ilyen. A menü vietnámi kávé sűrített tejjel vagy fekete kávé - utóbbinál a csészét egy forró vízzel teli tálban szervírozzák és frozen yoghurt avokádóval és cukorral keverve. Az a helyzet, hogy ez is nagyon finom. A következő állomás a piac, ahol megszagoltunk 15 fajta mentát, koriandert, tai bazsalikomot és egyéb zöldfűszereket. Minden ételhez ezeket eszik salátának.
A következő helyen rákot ettünk, amit egy lisztből és édeskrumpliból készült fánk tetejére nyomtak és olajban ropogósra sütöttek. Édes ecetes szószba kellett mártogatni.
Az utolsó helyen marhahúst készítettek rizstésztával és az elmaradhatatlan mentával, korianderrel, újhagymával és helyi szójaszósszal - ami sóval fermentált szója és nem annyira erős, mint az általunk ismert változat. A színe pedig sokkal világosabb. Hihetetlen volt sétálni ezeken az utcákon. A gazdag látvány, a szokatlan mégis finom illatok magukkal ragadtak, ezért jól esett időnként leülni és megkóstolni ezt-azt, kielégíteni a kíváncsiságunkat. Nagyon szegények ezek az emberek és az étel nagyon olcsó, 200-300 forint. Nem csoda, ha a vietnámiak ezeken a helyeken esznek folyamatosan, sokszor keveset.



We went to eat street food with a food blogger today. There is only one rule: always clean your chopstick with some lime before you eat! There is only one kind of food at each cooking station. They prepare, cook and serve the food on the street, you eat it by sitting on low chairs at a low table. You know that plastic kind we buy to our three years old kid to play with in the garden.
First we ate Vietnamese soup, fish soup with crunchy, grilled fish, rice noodles, fresh coriander, spring onions and mint leaves. Soo delicious!
Next we went to a coffee shop which had a very low ceiling - I barley was able to stand up and it was really narrow. Vietnamese coffee has a caramel taste and served with condensed milk. We also had sweet frozen yoghurt with avocado. It was amazing! 
Next we went to the market to taste herbs. 15 kinds of mint, coriander, tai basel and other greens. We saw some exotic fruits but also lots of familiar ones we use at home.
Next we had a doughnut - made out of wheat and graded sweet potato - with shrimp put on the top of the dough and fried together and dipped  after in a sweet and sour sauce.
Last we had beef with rice noodle and mint.
The best was walking around seeing all these people - hundreds of them -  cooking on the street and selling to others. They are very poor, the hygiene has a different standard than  we are used to although this guy took us those places where it was safe to eat. The food is extremely cheap, a dollar or two per meal. No surprise that it's part of the culture to eat out. Vietnamese people like to eat a bite in every hour or so.

No comments:

Post a Comment